Skip to main content

επιστολή για πρόταση συνεργασίας

Απόφαση - βόμβα: Δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο τα ακίνητα του Καστελλόριζου

Με απόφαση «βόμβα» που εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου τίθενται πλέον εν αμφιβόλω οι ισχυρισμοί του ελληνικού δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων της στο ακριτικό νησί του Καστελλόριζου.


Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι μετά το 1932, χρονολογία έναρξης εφαρμογής του Ιταλικού Αστικού Κώδικα, αναγνωρίζεται ο θεσμός της χρησικτησίας μετά από τριακονταετή συνεχή δημόσια ειρηνική και αναμφίβολη νομή του κτήματος ακόμη και για δημόσια ακίνητα από το 1947 και λόγω τροποποίησης του Ιταλικού Αστικού Κώδικα, ο ως άνω χρόνος περιορίζεται στην εικοσαετία υπέρ του νομέως ο διαδρομών χρόνος πριν την 01-01-1932 αφού στο Οθωμανικό κράτος δεν αναγνωριζόταν ο θεσμός της χρησικτησίας.




  • Τέλος το «Τατουάζ»: Αναβρασμός στον Alpha - Το SMS που τους «πάγωσε» (pics)


Η συμπεριφορά αυτή είχε καταγγελθεί ότι παραβιάζει τα όρια του Κράτους Δικαίου…

«Και ενώ εμείς οι κάτοικοι της περιοχής ζούμε ξεχασμένοι από το κοινωνικό κράτος δικαίου, με ρυθμούς ανάπτυξης ασύγκριτα πιο αργούς από την ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα τα αστικά κέντρα, η πολιτεία και οι υπηρεσίες της, μας θυμούνται ξαφνικά για να μας ενημερώσουν πως τα σπίτια μας και οι περιουσίες μας δεν μας ανήκουν αλλά είναι ιδιοκτησία του κράτους», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή διαμαρτυρίας του, στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρης, που τελεί σε αργία.


επιστολή για πρόταση συνεργασίας

Με την υπ’ αρίθμ. 43/2016 τελεσίδικη απόφαση του το δικαστήριο έκρινε αφενός ότι επιτρέπεται η χρησικτησία ακινήτων του δημοσίου στην Μεγίστη εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει διαρκής νομή, κατοχή και εκμετάλλευση τους πριν το έτος 1949, όταν άρχισε να ισχύει ο νόμος περί προστασίας δημοσίων κτημάτων ενώ περαιτέρω δέχεται ότι στα ακίνητα εντός του οικισμού δεν έχει δικαιώματα το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίστηκε ότι στην νήσο (Μεγίστη), επειδή ο ιδιώτης δεν μπορεί να αποδείξει νόμιμα ότι έχει ιδιοκτησία, τεκμαίρεται ότι αυτή είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Η θέση αυτή στηρίζεται σε ερμηνεία της Συνθήκης των Παρισίων, που επικυρώθηκε με το Ν. Δ. 423/1947 στο άρθρο 14 της οποίας ορίζεται ότι «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τα κατωτέρω απαριθμούμενας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Καστελλόριζον, ως και τας παρακείμενας νησίδας».

Το δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι η «πλήρης κυριαρχία» δεν ταυτίζεται με την έννοια της ιδιοκτησίας, επομένως το ενάγον με την παραπάνω συνθήκη δεν απέκτησε την κυριότητα επί ολοκλήρου του νησιού, αλλά σε συγκεκριμένα ακίνητα που αποτελούν την δημόσια και ιδιωτική του περιουσία, όπως αυτά αναφέρονται στο Παραρτημα της εν λόγω Συνθήκης, χωρίς να σχετίζεται αυτό με το εμπράγματο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Διαφορετική θεώρηση της σχέσης μεταξύ των εννοιών αυτών (και απόπειρα ταύτισης τους) από την οποία εκκινεί εμμέσως πλην σαφώς το Ελληνικό Δημόσιο, θα είχε ως αποτέλεσμα το άτοπο να χάνεται η κυριαρχία του ελληνικού κράτους, σε περίπτωση που κάποιος αλλοδαπός αποκτήσει ακίνητο σε ελληνικό έδαφος, ο οποίος στη συνέχεια, επικαλούμενος την ιδιοκτησία του, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ελλείπουσας της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στο ακίνητο του, δεν δεσμεύεται λ, χ. από τις πολεοδομικές διατάξεις.

Η ερμηνεία συνεπώς της Συνθήκης, όπως έκρινε το δικαστήριο, δεν μπορεί, να είναι αυτή, στην πραγματικότητα δε, όταν τίθεται ζήτημα κυριότητας στη μη δορυάλωτη Δωδεκάνησο, δεν θα πρέπει να θεωρείται υφιστάμενο άνευ ετέρου το τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, με την προϋπόθεση πάντως, να πρόκειται για ακίνητο επί του οποίου να μπορούν να ασκηθούν υλικές πράξεις.

Πηγή: dimokratiki.gr



κλεμμενα ονειρα φαιη
διερμηνείσ δικαστηρίων

Comments

Popular posts from this blog

πιο αργο ζωο στον κοσμο

Πλημμύρες | Ειδήσεις: Το Λιμενικό Σώμα εντόπισε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου (18/11/2017) στον κόλπο της Ελευσίνας τις σορούς άλλων δύο ατόμων που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών στη δυτική Αττική. Δείτε το βίντεο: Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για τις σορούς δύο ανδρών, ηλικίας περίπου 50 - 55 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μία από τις δύο σορούς εντοπίστηκε σφηνωμένη στα βράχια, πολύ κοντά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. πιο αργο ζωο στον κοσμο Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι σοροί των δύο ανδρών περισυνελέγησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια διακομίστηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου (18/11/2017), το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισε τη σορό ακόμη ενός ανθρώπου σε αποθήκη βαρέων οχημάτων, δίπλα από το αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, στην επαρχιακή Οδό Ελευσίνας - Θήβας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η σορός ανήκει σε άνδρα, αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων. Μετά και την ...

η πιστεως κλιση αρχαια

παικτες του survivor 2018 Το Ι. Χ. που οδηγούσε ο άγνωστος συγκρούστηκε με μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν δυο νεαροί, στα φανάρια της περιοχής Περίγυρος στο Λέχαιο Κορινθίας. Αν και είδε τους επιβάτες του δίκυκλου να πέφτουν αιμόφυρτοι στο οδόστρωμα, δεν σταμάτησε για να τους βοηθήσει ή να καλέσει ασθενοφόρο. Το ΕΚΑΒ μετέφερε τους δύο τραυματίες στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου έδωσαν κατάθεση στους άνδρες της Τροχαίας, οι οποίοι διερευνούν το ατύχημα και αναζητούν τον οδηγό. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτοικος της περιοχής. η πιστεως κλιση αρχαια χοντος χαλανδρι

ιδρυμα λασκαριδη στον πειραια

Απόψε θα σβήσουν τα φώτα του εορταστικού στολισμού στην Αθήνα. Συμβολικά, το Δημαρχείο θα φωτιστεί με τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας. Σε μήνυμα του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter, ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης έγραψε: «Το μυαλό και η καρδιά μας, είναι στο Παρίσι. Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ασφαλής». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, η πόλη της Αθήνας συμπαρίσταται στο γαλλικό λαό και την πόλη του Παρισιού, με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί και στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας και συμμετέχει στο παγκόσμιο πένθος. Στο Δημαρχείο ήδη κυματίζουν οι σημαίες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείτε το βίντεο στο cnn.gr Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery 01 Καμίνης: Το μυαλό μας και η καρδιά μας είναι στο Παρίσι ιδρυμα λασκαριδη στον πειραια τσιγκουνης ετυμολογια ο καθενας τη ζωη του