Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα και να δεχθεί να πάρει προκαταβολικά όλα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, χωρίς εκ των προτέρων να έχει ξεκάθαρες εγγυήσεις τόσο για το χρέος όσο και για τη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Μπορεί σήμερα επί αθηναϊκού εδάφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να τονίσει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις να χαρακτηρίσει και εκείνος τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ως υπερβολικά απαισιόδοξες, ωστόσο στις πρωινές του συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα καλέσει την ελληνική πλευρά να συναινέσει στα μετρά ακόμη και εάν αυτά δεν δικαιολογούνται από τις επιδόσεις της χώρας.
Με το δεξί ο προϋπολογισμός
Σημειώνεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός μπήκε με το δεξί στο 2017, καθώς τον Ιανουάριο κατεγράφη υπέρβαση εσόδων και αξιοσημείωτη συγκράτηση δαπανών με αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ωστόσο ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να πιστοποιήσουν – μεταξύ άλλων - και την πρόοδο αυτή, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup κάτι που υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.
στο star
νουμερα στο πρωινο
Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων αναφέρουν πως το Eurogroup της επομένης Δευτέρας θα κληθεί να δώσει το στίγμα των πολιτικών αποφάσεων και είτε θα κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα του χρέους δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ για το πώς θα ελαφρυνθεί πρόσθετα το ελληνικό χρέος μετά το 2018, είτε θα σηματοδοτήσει την υποβάθμιση του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου – κάτι που επιθυμούν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη-. Οπότε η σκληρή διαπραγμάτευση θα γίνει εντός του Eurogroup.
Το ΔΝΤ επιμένει
Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για περισσότερα και πιο αξιόπιστα μέτρα σε περίπτωση επιλογής μεγαλύτερων πλεονασμάτων, όπως και για την εφαρμογή αυστηρών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και οι αποκρατικοποιήσεις. Κυρίως το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για ξεκάθαρη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Comments
Post a Comment